top of page
Yazarın fotoğrafıVenüs Akademie

HANGİ ÖĞRENME TİPİNE SAHİPSİNİZ ?

Güncelleme tarihi: 3 Kas 2023

4 öğrenme türünü detaylı olarak anlattım ve size hangi öğrenme tipine daha yatkınsanız , buna göre dil öğrenirken ne yapmanız gerektiğini yazdım.

Lütfen sonuna kadar okuyun.


1. Dinleyerek öğrenme - İşitsel öğrenme türü

İşitsel öğrenen tip, işitilen bilgiyi kolayca özümseyebilir, saklayabilir ve yeniden üretebilir. Sözlü açıklamaları takip edebilir ve işleyebilir. Ona göre açıklamalar kulağa tutarlı geliyor, onları anlamlandırabiliyor, kulağa doğru geliyor.


İşitsel öğrenenler, öğrenirken genellikle kendi kendilerine konuşurlar. Öğreneceğiniz içeriği yüksek sesle söyleyin, başkalarına anlatın, onun hakkında bir şarkı yapın ve kendinize söyleyin. İşitsel öğrenenler, ortam gürültüsünden çabucak rahatsız olurlar ve genellikle arka planda müzikten hoşlanmazlar.


İşitsel öğrenen tip, konuyu dinlerken (örneğin, ses CD'lerinde) metni yüksek sesle okuyarak veya başkasını dinleyerek en iyi öğrenir. Metni yüksek sesle söyleyerek ezberlemede çok iyidir ve sözlü görevlerde iyidir.


Öğrenme yardımcıları: ses CD'leri, konuşmalar, dersler, müzik, sessiz ortam (arka plan gürültüsü yok)


2. Görerek öğrenme - Görsel öğrenen tipi

Görsel öğrenen en iyi bilgiyi okuyarak ve eylemleri gözlemleyerek öğrenir. İçeriği grafik veya resim biçiminde görselleştirirse hatırlaması daha kolaydır. Bu öğrenme tipine sahip insanlar bir şeyi anladıysa veya anlamadıysa içeriğe veya maddeye daha yakından bakması gerekiyor.

Görsel öğrenci okumayı sever, gerçekleri anlamak için resimlere, illüstrasyonlara veya grafiklere bakar. Güzel bir öğrenme ortamına ihtiyacı var ve karatahtalar ve yazılı materyallerle çalışmaktan hoşlanırlar . Notlar alır ve bilgileri görerek ve gösterilerek özümser.

Görsel tip özellikle kendisinin okuduklarını ve gördüklerini hatırlar.


Zihin haritaları, resimler çizin, renkli kalemler veya keçeli kalemlerle çalışın. Flipchart veya kağıt duvarlar kullanın, konuyla ilgili video filmler veya televizyon raporları ile çalışın. Konuyu size sunulduğu şekliyle zihninizde canlandırın.


Bu tür bir öğrencinin dikkati görsel dağınıklık tarafından kolayca dağılır.

Öğrenme yardımcıları: kitaplar, eskizler, resimler, öğrenme posterleri, videolar, öğrenme kartları


3. Konuşma yoluyla öğrenme - İletişimsel öğrenci tipi

İletişimsel öğrenen tip, en iyi şekilde tartışmalar ve konuşmalar yoluyla öğrenir. Onun için konuyu dilde ele almak ve diyalog içinde anlamak büyük önem taşımaktadır. İfadeler aracılığıyla konuşun. Bunları başkalarıyla tartışın. Konuşmalarda hem soru soran hem de cevap veren pozisyonunda bulunun.


İletişimsel öğrenen tipte bir sınıf arkadaşı veya bir iş arkadaşı ile bir konuyu onlara açıklarken en iyi anlar. Daha kalıcı olması için konuyu ayrıntılı olarak tartışmalıdır.

Örneğin ; “Basınç eşittir alan üzerindeki kuvvet” fizik yasasını en iyi başkalarıyla konuşurken anlar.


İletişimsel öğrenen tipi, öğrenmek için alışverişe ve eğlenceye ihtiyaç duyar. Herhangi bir bilgiyi tartışın, aynı fikirde olun, başkalarını konular hakkında düşünmeye ve konuşmaya teşvik edin, konu hakkında sorular sorun. Grup tartışmalarına katılın, diğer öğrencilerle rol oynayın. Öğrendiklerinizi başkalarına açıklayın ve bununla ilgili sorular alın.


Öğrenme yardımcıları: diyaloglar, tartışmalar, çalışma grupları, soru-cevap oyunları


4. Hareket yoluyla öğrenme - motor öğrenen tipi

Motor öğrenen tip en iyi, eylem dizilerini kendileri gerçekleştirerek ve onları bu şekilde anlayarak öğrenir. Öğrenme sürecine doğrudan dahil olması ve “yaparak öğrenme” yoluyla bağımsız deneyim kazanması onun için önemlidir.


Bu öğrenci tipi, deneme yanılma, rol oynama ve grup etkinlikleri gibi kendi başına bir şeyler yaparken en kolay öğrenir. Bir şeyleri yeniden inşa edin, aritmetik görevleri hesaplayın veya malzemeye ekleyin, mesafeleri yürüyün ve mesafeleri ölçün. Motor öğrenenler, hareket, eylem ve his yoluyla özümsedikleri bilgileri hatırlamakta mükemmeldir.


Örneğin ; Bu tür öğrenci ''basınç eşittir alan üzerindeki kuvvet” fizik yasasını en hızlı şekilde deney yaparak anlar.


Öğrenirken etrafta dolaşın - odada yukarı ve aşağı yürüyün, konuyu tekrar edin ve onu jestler ve yüz ifadeleriyle tamamlayın. Dokunabileceğiniz öğrenme materyali ile ilgili uygun nesneleri arayın. Fırsat buldukça deneyler yapın.


Öğrenme yardımcıları: (ritmik) hareketler, taklit, grup etkinlikleri, rol yapma


Bana göre ;


Hiç kimse “tek duyu” ile öğrenemez. İnsanlar hisli varlıklardır ve dünyayı her zaman tüm duyularıyla deneyimlerler. Bu nedenle, bir okul sınıfını farklı "öğrenme türlerine" bölmek ve onlara buna göre öğretmek uygun olmayacaktır.

Örneğin ;


Görsel öğrenme tipine sahip biri bile “ayakkabı bağlama” eylemin, “kendi yaparak” yani motor becerileri kullanarak öğrenebilir. Bahsedilen öğrenme türleri yalnızca geçerli bir bakış açısıdır. Motivasyon, ilgi alanları, öğrencinin kişiliği gibi önemli bir rol oynayan başka birçok faktör de vardır.


Hangi öğrenme yöntemini tercih ederseniz edin, öğrenme sürecinize mümkün olduğunca çok duyuyu dahil etmeye çalışın. Çünkü: Öğrenme materyalimizi ne kadar farklı edinirsek, hatırlama ve akılda tutma olasılıkları da o kadar çeşitli olur. Bu nedenle, öğrenme sürecine daha fazla duyu dahil oldukça hafıza hızı önemli ölçüde artar:


Sadece %20 dinle

Sadece %30 Görmek

görme ve duyma %50

Gör, duy ve tartış %70

Gör, duy, tartış ve kendin yap %90.


VİEL ERFOLG

BERİL


2.070 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page